neljaulottuvuutta

McDonald’s sai alkunsa kahden veljeksen nerokkaasta liikeideasta

McDonald’s on maailman toiseksi suurin pikaruokaketju ja yksi maailman tunnetuimmista brändeistä. Maailmalla sen edelle nousee Subway ja Suomessa myös Hesburger. Kyseessä on kiistatta aivan omantasoisensa menestystarina.

McDonald’sin tarina alkoi pystygrillistä

McDonald’s hampurilaisravintolan virallinen syntymäpäivä huhtikuun 15. päivä vuonna 1955. Tosiasiassa McDonaldin veljekset aloittivat ravintolatoimintansa San Bernardinossa Kaliforniassa jo vuonna 1940. Ensimmäisessä ravintolassa oli vain muutama asiakaspaikka ja se tarjoili tuhtia grilliruokaa.

Vuonna 1948 Richard and Maurice McDonald päättivät uudistaa ravintolansa täysin ja rajasivat listan käsittämään vain muutaman tuotteen. Vetonaulaksi valittiin 15 sentin hintainen hampurilainen, jonka kanssa myytiin perunalastuja ja virvoitusjuomia. Asiakaspaikat poistettiin kokonaan ja ruoka nautittiin ulkona. Ruokalistalla oli perushampurilaisen lisäksi juustohampurilainen, piirakka, maito ja kahvi. Seuraavana vuonna perunalastut vaihdettiin ranskalaiseen ja jälkiruokavalikoimaan lisättiin pirtelö.

Pirtelön valmistamista varten McDonaldin veljekset hankkivat tehosekoittimia. Niitä puolestaan myi kiertävänä kauppiaana 52-vuotias Ray Kroc, joka vieraili McDonaldien ravintolassa vuonna 1954. Yksinkertainen ja toimiva liikeidea teki vaikutuksen Krociin ja hän innostui ajatuksesta laajentaa hampurilaisten myyntiä franchising-periaatteella. Veljekset suostuivat tähän, mutta eivät odottaneet idealta liikoja.

Kroc-tyylin johtaminen kasvatti liiketoiminnan uusiin mittoihin

Kroc avasi ensimmäisen uuden ravintolan Chicagon ulkopuolelle Des Plainesiin vuonna 1955. Sekä hampurilaisten reseptit että liukuhihnaperiaatteella toimiva keittiö oli kopioitu suoraan McDonaldin veljeksiltä, mutta bisnesidea oli Krocin. Vain neljässä vuodessa ravintoloiden määrä oli kasvanut sataan.

Liiketoiminnan nopea kasvu sai kuitenkin Krocin ja McDonaldin veljesten välit rakoilemaan. Richard ja Maurice eivät olleet valmiita yhtä nopeisiin liikkeisiin kuin Kroc ja tämä puolestaan sai Krocin turhautumaan. Muutaman vuoden riitelyn jälkeen Kroc osti veljekset ulos bisneksestä 2,7 miljoonan dollarin hintaan. Tämä sopi McDonaldeille hyvin, sillä heillä ei ollut lainkaan kiinnostusta jättimäisen ketjun pyörittämiseen. Kroc sen sijaan vain kiihdytti vauhtia. Vuoteen 1963 mennessä ravintoloita oli jo 500.

Johtajana Kroc oli määrätietoinen, kunnianhimoinen ja kaupanteossa jopa hyökkäävä. Henkilökohtaisessa elämässään hän kärsi alkoholismista ja kariutuneista avioliitoista. Hän erosi McDonald’sin johtopaikalta vuonna 1974 ja kuoli kymmenen vuotta myöhemmin. Tuolloin McDonald’s oli valmistanut asiakkailleen jo yli 50 miljardia hampurilaista. Krocin jälkeen yhtiön johtoon nousi Fred Turner, jonka Kroc oli palkannut pihvinpaistajaksi ensimmäisten työntekijöiden joukossa.

Suomen ensimmäinen McDonald’s avattiin Tampereelle

Suomeen ensimmäinen McDonald’s avattiin joulukuussa 1984 ja se sijoitettiin Tampereelle. Tämä oli McDonald’sin kulta-aikaa ja ketju laajeni vinhaa vauhtia ympäri maailmaa. Pikaruoka oli trendikästä, eikä sen haitoista käyty vielä keskustelua. Vähitellen kertakäyttökulttuuri ja jättimäiset annokset alkoivat kuitenkin kerätä kritiikkiä. Viime aikoina McDonald’s on kärsinyt myös talousvaikeuksista, sillä lama on iskenyt myös pikaruokaketjuun. Yhdysvaltain markkinoilla kilpailu on kovaa ja brändillä on ollut vaikeuksia pysyä raikkaana ja houkuttelevana.

Big Macista on tullut hampurilaisten maailmassa todellinen klassikko

Kaikista vaikeuksistaan huolimatta McDonald’silla on listallaan edelleen lyömätön klassikko, Big Mac. Legendaarinen hampurilainen lisättiin listalle vuonna 1967, mutta sitä sai aluksi vain franchising-yrittäjänä toimineen ja reseptin kehittäneen Michael Delligattin johtamasta McDonald’sista Pennsylvaniasta. McDonald’s johto suhtautui aluksi epäilevästi uuteen tuotteeseen ja otti sen kokeiluun ainoastaan Ohiossa. Sen suosio kuitenkin vakuutti ja vuonna 1968 hampurilaisesta tuli osa ravintolaketjun kansallista valikoimaa. Alkuperäiseltä nimeltään hampurilainen oli the  Aristocrat, mutta se tuntui amerikkalaisten suussa vieraalta. Nimiehdotuksista suosituimmaksi nousi Blue Ribbon Burger, mutta lopulta valinnaksi osui mainososaston 21-vuotiaan sihteerin Esther Glicksteinin ehdottama Big Mac.

Big Macista on tullut hampurilaisten maailmassa todellinen klassikko
Big Macista on tullut hampurilaisten maailmassa todellinen klassikko

Myöhemmin Big Macista tuli amerikkalaisuuden symboli ja mm. presidentti Ronald Reagan kuvautti itseään mielellään Big Mac -hampurilainen kädessä.

Saatat myös pitää...