Tanskalainen rakennuspalikka on lähes 90 vuodessa valloittanut maailman
neljaulottuvuutta

Tanskalainen rakennuspalikka on lähes 90 vuodessa valloittanut maailman

Legot ovat kaikille tuttuja ainakin lapsuudesta ja luultavasti niistä on innostunut aina uudelleen saadessaan omia lapsia tai ollessaan lapsenvahtivuorossa. Jokin näissä pienissä palikoissa, joita voi koota päällekkäin ja rakentaa oikeastaan mitä vain, on äärimmäisen kiehtovaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan legopalikka on nerokas lelu, joka on myös nimetty kahdesti kunnianimellä ”Toy of the Century”. Yrityksen perusti vuonna 1932 Ole Kirk Kristiansen ja yritys on sittemmin siirtynyt isältä pojalle, nykyisen Lego Groupin johtajan ollessa perustajan pojanpoika Kjeld Kirk Kristiansen.

Rakennuspalikoiden lisäksi Lego-tuotemerkin alla on julkaistu erilaisia lauta- ja tietokonepelejä sekä vaatteita ja jopa käyttöesineitä. Ensimmäinen Lego-aiheinen teemapuista Legoland avattiin Tanskan Billundissa vuonna 1968. Lego-elokuva tuli teattereihin vuonna 2014 ja siinä tutut hahmot seikkailevat ympäri Lego-maailmaa.

Puusepän ahdingossa avuksi tuli oma poika

Legojen tarina alkaa tanskalaisen puusepän Ole Kirk Kristiansenin vastoinkäymisistä vuonna 1934. Hän työskenteli omistamassaan puusepänliikkeessä Billsundissa valmistaen puisia leluja. Liikkeen nimi oli Lego, joka tuli tanskankielen sanoista leg godt eli leiki hyvin. Liike ei kuitenkaan kannattanut ja vain muutaman vuoden yrittämisen jälkeen epätoivoinen yrittäjä joutui irtisanomaan viimeisenkin työntekijänsä. Kristiansenin valmistamat puulelut olivat laadultaan erittäin hyviä, mutta ongelmana oli se, ettei hän osannut myydä tuotteitaan. Lopulta Kristiansenin kouluikäinen poika tuli isänsä avuksi markkinoinnissa.

Viimein, tehokkaan markkinoinnin myötä, liike alkoi tuottaa 1930-luvun lopulla. Vastoinkäymisiltä ei vältytty tuolloinkaan, sillä puuleluja tuottava tehdas paloi vuonna 1942. Se rakennettiin kuitenkin pian uudelleen. Muovilelujen valmistukseen yritys siirtyi vuonna 1946, kun varat riittivät ruiskupuristuskoneen hankkimiseen. Vuonna 1949 keksittiin nykyisten legopalikoiden ensimmäisen versio. Vähitellen puulelujen valmistus lopetettiin kokonaan.

Legopalikat kehittyivät vähitellen lasten suosikeiksi

Aluksi legopalikat eivät pysyneet kiinni toisissaan ja niillä pystyi leikkimään vain kasaamalla niitä toistensa päälle. Ontto pohja ja siihen sopivat päällys lisättiin kuitenkin pian ja samalla palikoihin painettiin Lego-tekstit. Leluina legot olivat ainoastaan rakennuspalikoita, eikä niihin liittynyt sen kummempaa ideaa. Vuonna 1955 legoja alettiin myydä myös Ruotsissa ja samalla esiteltiin ensimmäinen konsepti, Lego System. Kyseessä oli rakennussarja, jonka pohjana oli kaupunkikortteli.

Legopalikat kehittyivät vähitellen lasten suosikeiksi
Legopalikat kehittyivät vähitellen lasten suosikeiksi

Nykyään tunnetut legopalikat puolestaan kehitettiin vuonna 1958. Uusi kiinnitysjärjestelmä teki palikoista pian erittäin suosittuja, sillä se lisäsi merkittävästi palikoiden yhdistämismahdollisuuksia. Vuonna 1977 myyntiin tuli Lego Technic -tuotesarja, joka on nykyäänkin erittäin suosittu. Lego-hahmot puolestaan esiteltiin vuonna 1978 ja nykyään niitä on myyty oli kolme miljardia.

Ensimmäisen Legolandin avaamisen jälkeen vuonna 1968 brändistä innostuttiin myös muualla maailmassa. Nykyään teemapuistoja löytyy Tanskan lisäksi Kaliforniasta, Saksasta ja Englannista. Legolandeissa on mm. Legoista rakennettuja taloja, autoja ja kokonaisia minikaupunkeja. Lisäksi puistossa on myös Legoista rakennettuja eläimiä ja ihmishahmoja ja tietenkin Lego-kauppoja.

EU tuomioistuin: Itse rakennuspalikka ei kuulu tavaramerkin alle

Vuonna 2010 Lego joutui ikävään oikeuskiistaan brändistään, kun kanadalainen Mega Brands haastoi Legon Euroopan unionin tuomioistuimeen. Tuomioistuimen päätöksen mukaan Legon kahdeksannappinen, punainen peruspalikka ei itsessään ole tavaramerkki. Kiista juontaa juurensa siihen, että vuonna 1999 Lego sai palikalleen EU:n laajuisen tavaramerkkioikeuden. Mega Brands valmistaa kuitenkin paljon legoja muistuttavia palikoita, eikä voinut hyväksyä päätöstä vaan haastoi yhtiön oikeuteen selvittämään asiaa. Tuomioistuin perusteli päätöstään sillä, että legopalikan muodolla on tekninen tarkoitus ja tämän takia se ei nauti tavaramerkin suojaa. Patenttioikeus tuotteen kohdalta on vanhentunut kauan sitten.

Vuonna 2016 Lego äänestettiin Suomen neljänneksi arvostetuimmaksi tuotemerkiksi Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen vuosittaisessa Brändien arvostus -kyselyssä.

Saatat myös pitää...